Tym razem zamiast ziemniaków do obiadu, których po prostu zapomniałam kupić zrobiłam ryż z dodatkiem curry i warzyw jakie posiadałam w domu. Wyszło bardzo smacznie zdrowo, kolorowo i orientalnie.
Składniki:
- 1 torebka ryżu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 zielono- żółtej części pora
- 1 średnia marchewka
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki curry.
Warzyw kroimy w drobne słupki i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy odsączony ryż i doprawiamy całość solą, pieprzem, czosnkiem. Można dodać jeszcze odrobinę przyprawy curry, wszystko razem wymieszać i podsmażać przez chwilę razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz