Razem z tym przepisem czerwona kapusta na zawsze zagościła na naszym stole. Jest pyszna lekka i chrupiąca.
Składniki:1/4 główki malutkiej czerwonej kapusty
1 duże jabłko
1 garść orzechów włoskich
7 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta soli
Pieprz czarny mielony
Kapustę siekamy na szatkownicy lub w robocie kuchennym.
Posiekaną kapustę zalewamy wrzątkiem na ok. 0,5 min. i przelewamy na sito, dokładnie odsączamy.
Przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i za pomocą dłoni lekko ugniatamy aby jeszcze bardziej zmiękła.
jabłko obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do kapusty.
Całość doprawiamy dużą ilością oleju i pieprzu ( powinna być mokra i dość pieprzna)
Na koniec surówkę posypujemy posiekanymi orzechami i gotowe. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz