Składniki :
- 130g krewetek w zalewie z oleju słonecznikowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 paczuszka ryżu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 duża garść marchewki z groszkiem
- 1 duże jajko
- sól, pieprz lub papryka ostra według uznania.
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż przesypujemy na sito i delikatnie płuczemy z kurkumy, odstawiamy na bok.
- Masło rozgrzewamy na patelni dodajemy przeciśnięty czosnek i podsmażamy razem.
- Krewetki i marchewkę z groszkiem wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy po ok. 2 min z każdej strony.
- Dodajemy odsączony ryż, mieszamy, doprawiamy według uznania ja dodałam sól i pieprz.
- Wbijamy jajo i smażymy do momentu, gdy jajko się zetnie. Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz