Zupa może banalna, ale pomysł dobry na przemycenie zielonego warzywa do żołądka naszego szkraba.
Moich dwóch synów na sam widok brokułów mówią ble:)
Zupa w postaci kremu i do tego grzaneczki przechodzi im przez gardła prosto do żołądków i oto nam mamom chodzi ...
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
Pęczek włoszczyzny
0,5 kg brokułów
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 l . wywaru z włoszczyzny
sól, pieprz
3- 4 łyżki śmietanki 18% UHT
Bułka wrocławska na grzanki
Przygotowanie :
1. Ugotuj włoszczyznę w 2 l. wody.
2. Brokuł umyj i rozdziel na małe różyczki.
3. Czosnek posiekaj. W garnku rozpuść masło i podsmaż czosnek . Dodaj różyczki brokuła i chwilę podsmaż ciągle mieszając.
4. Całość zalej wywarem i gotuj aż brokuły zmiękną.
5. Odstaw zupę do przestygnięcia, potem zmiksuj, dopraw solą pieprzem i zaciągnij śmietaną.
6. Z bułki zrób grzanki w tosterze i pokrój w kostkę . Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz