Wielkanocna babka z dodatkiem skórki z pomarańczy. Inspiracja czerpana z gazety "Moje smaki życia"
Pieczenie ciast nie jest moją zbyt mocną stroną, dlatego często korzystam i sprawdzam przepisy z innego źródła. Babeczka wyszła nam bardzo smaczna, sypka z chrupiącą skórką, może trochę zbyt słodka i spieczona, ale to akurat wpływ piekarnika.
Myślę, że nie mamy zbyt dużego doświadczenia, ale podsumowując w skali od 1-10
dostaje 9 punktów za smak.
Czas przygotowania:80 min.
Stopień trudności: średni
Składniki:
250g masła +1 łyżka do wysmarowania formy
120g cukru pudru ( można dodać mniej)
4 jajka
2 łyżki soku z pomarańczy
130g mąki pszennej
160 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
Bułka tarta do formy
Lukier:
80 g cukru pudru ( ja wykorzystałam 2 szklanki cukru i 3 łyżki soku na polukrowanie całej babki)
1łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Masło roztopić, ostudzić i utrzeć z cukrem pudrem. Do masy dodawaj stopniowo po jednym żółtku i po trochu soku z pomarańczy, cały czas ucierając. Gdy masa będzie już jednolita i pulchna można dodać zmieszane i przesiane mąki i proszek do pieczenia, ucieraj przez 4-5 min. pod koniec dodaj skórkę z pomarańczową. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie połącz z ciastem.
Ciasto przełóż do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach C przez 50 min. Po wyjęciu z piekarnika zostaw w formie na 20 min. po czym
wyłóż na półmisek.
Z cukru pudru i ciepłego sok utrzyj lukier. Lukrem polej babkę i posyp kandyzowaną skórką pomarańczy lub innymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz