Obiad, który w ostatnich dniach trzymał mnie przy życiu z powodu grypy. Jedyny posiłek, który przechodził mi przez gardło. Bardzo smaczny i intensywny w smaku gulasz do którego najczęściej dodaję kaszę orkiszową, mieszam i powstaje mi rozgrzewająca zupa gulaszowa z kaszą :)
Składniki:
- 1200 g mięsa gulaszowego ( ja użyłam chudej szynki)
- 2 średnia cebule
- 2 małe marchewki
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 2 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka kminku
- Sól do smaku
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Umyte mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy mięso, doprawiamy paprykami i kminkiem, smażymy do momentu gdy woda wyparuje, wtedy dodajemy starty imbir, czosnek i pokrojoną w plasterki marchewkę, wszystko razem podsmażmy na rumiany kolor. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gotową dodajemy do mięsa. Całość zalewamy 2 puszkami pomidorów. Doprawiamy solą do smaku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Po tym czasie możemy( lecz nie musimy w zależności jaką gęstość lubimy) dodać szklankę wody i dusić dalej przez kolejne 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz