Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 4-5 jajek
- 2/3 szkl. drobnego cukru + 2 łyżki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g margaryny lub masła
- 2 łyżki kakao
- Szczypta soli
- Dżem porzeczkowy
Przygotowanie:
Z mąki, 2 łyżek cukru, żółtek, proszku do pieczenia i posiekanej margaryny, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i równomiernie wyrobić. Wszystkie części wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Z białek i szczypty soli ubić pianę a pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier.
Jedną, jasną część ciasta zetrzeć na dno wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 26 cm. i posmarować grubo dżemem.
Następnie zetrzeć ciemną część ciasta a na nią wyłożyć ubitą piane z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnio część jasnego ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 175- 180 stopni C piekarnika i piec 45- 50 min. Gotowe
Uwielbiam pleśniaka :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Moje dzieci też uwielbiają. Pyszne tanie ciasto ;)
UsuńPleśniak jest świetny. Smaczny, szybko się go robi, zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuń